Weten hoe om te gaan met extra spanningen tijdens de feestperiode kan een lange weg helpen om ervoor te zorgen dat hechte relaties niet verslechteren voor het nieuwe jaar.

Volgens cijfers van de hulplijn voor gezinsbemiddeling overwegen ongeveer 1,8 miljoen echtparen om uit elkaar te gaan tijdens de kerstperiode, en dit cijfer houdt niet eens rekening met het aantal samenwonenden dat hun eigen weg gaat. Dit geeft aan dat paren zich ervan bewust moeten zijn dat hun relaties in deze schijnbaar gelukkige periode in feite kwetsbaar kunnen zijn. Het identificeren van problemen in een relatie die kan uitmonden in onbeheersbare problemen als stress eenmaal is opgetreden, is een van de stappen die kunnen worden genomen om ervoor te zorgen dat relaties om ongeziene redenen niet degenereren.

Dus wat maakt relaties kwetsbaar tijdens de feestdagen? Soms ontstaan ​​er in de loop van het jaar problemen die alleen tijdens de kerstvakantie tot een hoogtepunt komen. Geldzorgen en problemen op het werk kunnen leiden tot ruzie en opflakkeringen tussen partners. Mensen raken geïrriteerd over de kleinste dingen en zeggen zelfs dingen die hun dierbaren opzettelijk kunnen wegduwen. Het is normaal dat meningsverschillen bestaan; de sleutel is om constructief te argumenteren om te voorkomen dat dezelfde onderwerpen “no go areas” worden in een relatie.

Een effectieve manier om met de druk van de feestdagen om te gaan, is dat partners eraan denken om met elkaar open te staan. Het opkroppen van problemen kan leiden tot verhoogde spanningen en angsten en een grotere explosie als er eindelijk een argument losbarst. Het delen van angsten kan helpen om als koppel dichterbij te komen. Als beide partners op de hoogte zijn van de problemen die hun wederhelft bezighouden, kunnen er acties worden ondernomen om elkaar te helpen omgaan met feestelijke spanningen.

Het idee om ‘The perfect Christmas’ te hosten, kan een grote druk uitoefenen op relaties en gezinnen. Meer uitgeven dan ze zich kunnen veroorloven, voegt ook gewoon toe aan de lijst met zorgen tijdens Kerstmis. Het is belangrijk om de verwachtingen rond Kerstmis te beheren; laat het geen domper zetten op de dag dat het niet volgens plan gaat. Door te leren flexibel te zijn en door de verwachtingen te verminderen, kan men binnen het gezin van een stressvrije kerst genieten.